leonardo_home

Leonardo da Vinci Afstudeerprijs

Bouwforum Leonardo da Vinci looft de Leonardo da Vinci Afstudeerprijs uit voor de beste universitaire masterscriptie. Met de Afstudeerprijs wil het Bouwforum de aandacht vestigen op bouw- & vastgoed gerelateerde vraagstukken, daarmee studenten uitdagen en een podium creëren voor excellente studenten.

De Afstudeerprijs is verder een uitgelezen mogelijkheid om talent op dit gebied te ontdekken en nieuwe ideeën op te doen. Ook wil het Bouwforum als netwerkorganisatie middels deze Afstudeerprijs haar maatschappelijke betrokkenheid uitdragen.

De jury van de Afstudeerprijs bestaat uit zowel wetenschappers als ook professionals uit de bouwpraktijk, Cees Kleinman, Hans Cauberg, Paul Smeets en Maarten Engelman, allen lid of oud-lid van Bouwforum Leonardo da Vinci. De jury toets de scriptie-inzendingen aan een viertal criteria: vernieuwend, academisch, consistent en maatschappelijk relevant.

Leonardo da Vinci Afstudeerprijs 2015
Bouwforum Leonardo da Vinci reikt ook in 2015 in de Afstudeerprijs uit voor de als best beoordeelde afstudeerscriptie. Diegene die de winnende masterscriptie met een onderwerp dat past binnen het jaarthema 2014-2015 van Bouwforum Leonardo da Vinci "leren van het verleden” schrijft, verdient een presentatiekans bij het Bouwforum en tweeduizend euro. Voor 1 maart 2015 kunnen studenten een masterscriptie of een afstudeeropdracht inleveren.

Leonardo da Vinci Afstudeerprijs 2014
Op dinsdag 8 april 2014 is tijdens de maandelijkse bijeenkomst van Bouwforum Leonardo da Vinci de winnaar van de Afstudeerprijs voor de beste universitaire masterscriptie bekend gemaakt. Na minutieuze beoordeling van een tiental ingezonden scripties is als winnaar uit de selectie gekomen Stijn Kuipers, student aan de TU Eindhoven binnen het vakgebied Urban Design & Planning. Stijn is afgestudeerd bij prof. dr. ir. Pieter van de Wesemael.

“De wijze waarop Stijn Kuipers in zijn studie getiteld ‘metropolitaan plattelandschap’ het spanningsveld tussen landelijk gebied en stad beschrijft, modeloplossingen op een hoog abstractieniveau aandraagt en in case studies laat zien tot welke resultaten dit kan leiden heeft op de jury grote indruk gemaakt”, onderbouwt de voorzitter van de jury prof. Cees Kleinman de uiteindelijke keuze. “Een verrassend vernieuwende studie op een hoog academisch niveau met zeer maatschappelijke relevantie. Een terechte winnaar.”

In Metropolitaan plattelandschap beschrijft Stijn Kuipers een agenda met kansrijke concepten die de landschappelijke kwaliteit versterken en inspelen op lokale opgaven zoals de themaboer, de waterhouderij met wellness, het geniale buurtschap, woonzorglandgoed, golfwonen, de agrohub en het coöperatienetwerk. Stijn heeft zijn scriptie gepresenteerd tijdens de maandelijkse bijeenkomst van het Bouwforum. Na overhandiging van de Afstudeerprijs 2014 met de daar bijbehorende waardecheque van 2.000 euro, is de scriptie aangeboden aan de aanwezige gedeputeerde Patrick van den Broeck. Van den Broeck in een reactie: “Liefst 70% van het buitengebied wordt momenteel met veel toewijding beheert door agrarische bedrijven. Frisse ideeën voor alternatieve economische dragers voor dit beheer, waarvoor deze studie zeer interessante aanknopingspunten biedt, zijn meer dan welkom.”

Leonardo da Vinci Afstudeerprijs 2013
Winnaar in 2013 was Reinier van Wingerden (afgestudeerd aan de TU Delft) met “the location of structurally vacant offices”. Leegstand is het schrikbeeld van een ieder die betrokken is met de maatschappij; niet alleen de bouwwereld gruwelt, maar een ieder haat leegstaande complexen die maar al te gauw ook tot verloedering van een stadsdeel leiden. Inmiddels is de kantoren leegstand in Nederland opgelopen tot zo’n 7 miljoen m2. Daar moet en zal wat aan gedaan worden. De studie van Reinier omvat een zorgvuldige analyse van de oorzaken van leegstand en beschrijft een methodiek om te komen tot oplossingen. Hij gaat uitgebreid in op de oorzaken, die niet alleen de gebouwen omvatten, maar ook zaken als bereikbaarheid, de omgeving, de leefbaarheid op plintniveau en het comfortgevoel van de mensen in en buiten de gebouwen.